31 Januari 2009

Andai Aku..

Lagu yg xakn boring ddgr..
Slmt mndegr..

Andai aku - Mirwana

Andai aku
bisa mengulang kisah silam
pasti kumencuba mengukir kembali
kisah kehidupan diri ini

Andai aku
bisa diberikan peluang
pasti kumencuba menggapai impian
yang selama ini kucita

Namun hanya harapan yang kita impikan
tak mungkin terjadi walaupun hanya seketika
ia 'kan tetap berlalu

Harus aku
biarkan semuannya berlaku
walau kuterseksa hadapi segala
sudah suratan yang Maha Esa

Namun hanya harapan yang kita impikan
tak mungkin terjadi walaupun hanya seketika
ia 'kan tetap berlaku

Redha menerima segala rintangan jadi pedoman kesilapan lalu
Kupohon restu cinta nan satu kupercayakan pada kudrat-Nya

Namun harapan kita impikan
tak mungkin terjadi walaupun hanya seketika
ia 'kan tetap berlalu

Namun hanya harapan yang kita impikan
tak mungkin terjadi walaupun hanya seketika
ia 'kan tetap berlalu

*hijau tu taukid j.. :D
27 Januari 2009

Salam Perjuangan

Salam WBT..
Salam perjuangan ini didedikasikan
khas untuk my sister2 dan adik2..



Bermulanya di sini.. All of my sibling, semua dididik di sini..


Buat ija..ngeh3..lawa nyer first day hostel..
selamat ke semester 2 di USIM..
(jurusan quran dan multimedia)


Zakiah di mesir.. Tak yah nangis2 time xm yeh.. ;)
Alhamdulillah, pelajar maahad ar rahmah mmpu menjejakkn kaki di mesir
(syariah islamiyah)


Suaidah, yg juga bekas pereka cover majalah maahad ar rahmah edisi pertama..
nama majalah : At-Taqaddum..
beljr elok2 di maahad ar rahmah KENALI deh...
(STAM)


Buat diiriku sendiri.. :D:D:D gmbar 2 thn lps..hari penyampain
penghargaan pelajar cemerlang dlm peperiksaan.. smu, pmr, pmru..
sy : pmru 9A 1B
(SMU 09)


hadi (PMR), aziz (PMRU) n adeq (Standard 4), study elok2..biar gempak stu ar rahmah..
hemmo3...

belajar niat krana Allah yeh.. ;)
Photobucket
26 Januari 2009

Gi Water Fall - Sweet Memory

blm sihat sepenuhnye, umi dah ajak gi jenjalan. alang2 amik umi kat KL krna ditugaskan tuk brkursus di sana selama seminggu, kami terus singgah rumah mak uda kat sg buloh, s'gor... tidur di sana sehari..

Cerita satu - (Selepas waktu solat jumaat) dari rumah, dah siap kemas2 ap2 yg patut..sy hijrah kejap. cm biasa, xda la kelam kabut sgt. he2. kelam kabut packing barang.. sempat rebahkn badan sblm tiba saat2 meninggalkan rumah. naik van air cond.. fuh lega.. blh lelap sat.. penat dri sekolh dah hilang nk hilangkn lg..


ckp j ke mna nk pegi, van nih blh smpy.. kelantan? ganu? s'gor? nilai?
g kelantan sbb amik 2 org kekandaku yg amik
stam di kelantan.
2 org, brg2 pun penuh dlm van! van yg sgt b'jasa

Sampy usim d Nilai, amik kekanda yg belajar di universiti t'sebut. then, terus ke sg buloh. umi dah tggu kat rumah mak uda. jln agk sibuk. waktu petg waktu org balik kerja. sampy di shah alam, sy msj umi. tp xdibalas sbb byk kali umi call sy xangkat. ngeh3. bateri kong. dlm van,just borak ngn kekandaku yg bercuti raya cina.. ;)..

dah smpy rumah mak uda.. waktu petg yg akn beransur maghrib..jumpa sepupu2 ku yg cute miut! mlm tu mkn mak uda's curry ikans.. best2..


Nurul 'Ain Farhani.. Cute!! Mse ni dy lum mndi kut..
Xberani dukung lama2.. ngeh3..


Cerita 2 - Pg esok tu, 24 hb januari, sabtu.. sarapan dibeli oleh pak uda.. roti canai kari mamak! pak uda plan gi b'kelah kat water fall.. ngeh2..dah lame x gi water fall. pg2 dh suruh b'siap, 12.30 bru b'tolak. ngeh2..xpe, pg2 mndi water fall, beku plk.. Kata mak uda, pelajar2 iran, luar negara yg study di UIA selalu datang sni..
hanya kekanak rebina ( adik2 & sepupu saya..) yg mandi.. kat sni tempat agak awam.. ramai dtg sni tuk berkelah..

Panorama setibanye di water fall.. saujana sgt bila memandang..
air mengalir, dah terasa sejuk air water fall.. sekepala seringgit kut..


Tempat menan tuk kekanak rebina.. kekanak besar pun ada yg main..


Rindunya suasana pergi rehlah kat sni.. xbyk beruk pulk tuh..


Bapak2 nga bersihkn port tuk relax2.. :D


he2..tgn mak uda ngan kopok lekor.. :D:D:D:D:D
ada dijual..tp xsama rsa yg kelantan n ganu pya.. :)
juadah2 xhabis2 lg..msing2 nk buat 2 trip


Org kuat.. org pertama yg msuk sungai dlu..
exited amat..bagusnya 'masih' brtudung..ngeh2..



1. Gambar kakak.. anak first mak uda..dy nk possing,
sekali adik dy terjun da..dah la kantoi.. :D
2. Farihin, fuh cukup lasak..
lepas ni kita saksikn adegan aksi org kebal
3. Farhani.. xmandi sg pun, tba2 tukr baju..
ngeh3..nmpk bedak capuk.. cute bangat deh!


mcm2 adegan.. memg xboleh lupa.. akn dihayati habis habisn..
sbb sy thu msa xakn berulang kembali.. ;;)

1. u jump i jump.. ngeh3..
2. kali ni tudung terrrrrrtanggal..


1. :D:D:D.."kak ain dah blum?" sy sja melewatkn snap pic budk sorg nieh..
xsangka dh naik sek rendh.. comel nyer 2 batang gigi dy..
2. nak snap gmbo blkang tu rmasuk gambo farihin..
:D:D:D x habis2 dgn 'peace' nyer..


Bersedia tuk terjun dari belakang..~


byk kali tgkp pic nieh.. yg prtama tu, kali ke 123,
second kali 340 dan gambar yg xnmpk muka lgsung tu ke 1000..
digabungkn menjadi satu cerita.. :D:D:D

Nak beransur dah.. suma masih nak berendam dlm air lgi..desak sume naik tuk balik, kira2 jam 6 ptg kut..diberi seminit, nk 5 minit, diberi 5 minit, nak 6 minit..mcm2..ape pun, dalm perjalann semua trlelap.. letih.. yg pasti, dpt berseronok b'sama sepupu.. ;)


Makan smbil tdo ka?? Ngeh2.. sempat singgah kedai sblm balik..

Sampai rumah mak uda, masing2 rebahkan badan.. mungkin yg paling penat, driver la yeh... :) kami brsiap tuk balik ke melaka.. sbelum balik, pak uda jamu kami dgn laksa n rojak + air soya.. duduk rumah mak uda sure perut tak pernah x kosong..


sblm pulang, sempat lgi bermain.. hmm.. agak nyer nih cara mereka nak berpisah..
:D:D farihin (baju kuning) siap ngn topi keledar..xpasti la kenapa n puncanya..

Sekian dlu zakiah di mesir, suaidah di kelantan.. sungguhpun korg xdapt join p'cutian kali ini, korg tetap sentiasa diingati.. ;) sudi2 la bukk blog ain yeh. (lau nk thu prkembangan la en.. :D ) ;) moga korg baca smbil igt2 kami di sni.. lau xfhm buat2 fahm yeh..
22 Januari 2009

Kisah Doktor dan Mat Rempit


Sebagai seorang doktor yang tugasnya menyelamatkan nyawa manusia,tentulah saya merasa bangga dengan profesion saya ini. Sememangnya inilah cita-cita sebenar saya selama ini. Etika dan sikap profesionalisme sering saya amalkan. Apatah lagi saya juga seorang pensyarah di Pusat Pengajian Perubatan di salah sebuah universiti terkemuka. Saya sering menanamkan dan menekankan aspek insaniah dalam diri bakal-bakal doktor yang merupakan pelajar saya.

Suatu hari yang ditakdirkan Allah, saya di ajar tentang suatu nilai yang saya terlupa oleh seorang mat rempit.

Saya menoleh jam loceng saya. "Ah….baru 3am dan saya baru terlena hanya 2jam sahaja." Tapi,apakan daya kerana tugas,saya terus mencuci muka dan terus menggapai kunci kereta saya. Inilah rutin seorang doltor yang kita kenali sebagai `on call`.

Setelah memecut kenderaan saya,akhirnya saya tiba di bilik kecemasan. Ada satu kes kemalangan. Seorang penunggang cedera parah dan pemboncengnya meninggal dunia di tempat kejadian.

"Tolong doktor..Tolong selamatkan kawan saya," rayu seorang lelaki muda berseluar jean yang koyak dibahagian lututnya. Inilah trend pakaian mat rempit. Setelah 4 jam dibilik pembedahan,mangsa berjaya diselamatkan dan kaki kanannya terpaksa dipotong. Entah mengapa hari itu,terlintas bisikan syaitan dalam hati saya yang menyatakan`you deserve to get it`. Astaghfirualallahal azim, sebagai seorang doktor,saya tidak harus meletakkan prejudis saya sebagai prioriti dalam merawat pesakit. Melihat pesakit saya dari sudut siapa dia sebenarnya adalah salah. Hal ini kerana, dalam merawat dan meyelamatkan pesakit,nyawa setiap manusia begitu bernilai walaupun pada pandangan kita atau sesiapa,dia bukanlah apa-apa.

Keesokan harinya,saya pulang dari hospital agak lewat malam. Kepenatan benar-benar menyebabkan saya tidak sabar untuk tiba di rumah.

"Ah….lampu merah pula!!" Maka saya terus menekan pedal brek dan menunggu giliran sambil mata saya tertumpu pada suatu peristiwa yang menarik. Saya melihat seorang lelaki yang koyak jeannya dilutut menunggang dengan laju melanggar lampu merah tanpa rasa bersalah. Dalam hati saya berdetik "sah mat rempit lagi. Tak ada kerja lain ke selain menyusahkan orang lain." Tiba-tiba saya melihat pemuda itu berhenti,menongkat motornya dan berjalan kedepan.

Saya benar-benar malu pada diri saya sendiri melihat pemuda itu mengambil bangkai kucing yang saya kira baru saja dilanggar petang tadi,mengalihkannya ke tepi jalan agar tidak dipijak hina oleh kenderaan lain.

"Allahuakbar."

Saya benar-benar tersedak dengan bisikan hati kecil sendiri. Saya rasakan diri ini sangant mulia apabila menyelamatkan nyawa manusia,tapi tidak terlintas dan tidak sanggup membela bangkai binatang itu padahal ia juga suatu nyawa yang harus dihargai dan dimuliakan. Sedangkan dia seorang mat rempit yang mungkin tidak menghargai nyawanya sendiri boleh meletakkan nilai harga nyawa seekor binatang pada aras yang tinggi. Sesungguhnya Tuhan sedang mengajar saya sesuatu.

Sesungguhnya saya telah belajar sesuatu dari seorang mat rempit. Kemuliaan seseorang itu bukan terletak pada berapa besar dan tingginya jasa dan sumbangan pada sesuatu tetapi dinilai dari berapa besar seseorang itu mengerti makna kewujudan sesuatu dan menghargai.

Ini bukan kisah yang memberi pengajaran bahawa kita juga boleh menjadi mulia walaupun seorang mat rempit,lantas menanam cita-cita untuk menjadi kaki rempit. Namun cerita ini membawa pengajaran bahawa kita tidak boleh terlalu berbangga dengan diri sendiri dan membiarkan prejudis membezakan diri kita dengan golongan lain.
Sikap prejudis akan mengurangkan etika dan meruntuhkan sikap profesinalisme yang ada dalam diri kita..

*dapat dari email..;)

21 Januari 2009

Kad Ucapan Buatku.. ;)




Trimas kk! Xsangka umur baru setahun..;)
Photobucket

Demam

Petang.. Nyaman. Sempat menaip tat kala demam2 panas. demam Pictures, Images and PhotosMoga Allah mengampuni dosa2 kecil ku.. Amiin. Tugasan di rumah makin banyak. Seorang kakakku telah selamat ke Kelantan utk meneruskan pelajarannye..

Ummi, seorang officer di salah sebuah kolej ada kursus di KL.. Seminggu.. Ummi baru je telefon.. Syahdunya.. PhotobucketMaka, diantara adik beradik, memandangkan sy plg Along walaupun ank ke 4, di rumah ini, sedang membiasakan diri dgn tugasan2 yg 'byk'. Tp setakat ni, mampu ditangani. Lgpun abah kerja, dialah pekerja, dia la boss.. Bila2 blh balik rumah. Biasanya abah uruskan bahagian dapur.. Tp bila dah lelaki yg uruskan, PhotobucketSy uruskan bahagian lain.. Adik2? Ade pembahagian tugas gak.. Mana blh sy je buat sorg2.. Alhamdulillah, mereka akur je.. he2..

Dah berlaku mcm ni, baru la nak buat jadual harian..Nak bahagikn masa utk rumah, sekolah, persatuan.. Hu2.. Fikir2, ulama' dlu2 lagi byk cabaran semasa menuntut ilmu.. Lemahnye aku.. Insaf budak sorg nieh.. Chaiyok2..Photobucket
Photobucket
07 Januari 2009

Hukum Sambut Birthday

Memandangkan esok genap umur saya ke dot dot dot, saya terfikir, boleh ke sambut birthday? Nak beri hadiah, ucap tahniah ka?? So saya surf tadi dan hasil yang sya jumpa:-


Assalamualaikum….

Saya ingin bertanya apakah hukumnya menyambut hari lahir secara besar-besaran dengan meniup lilin dan memotong kek disertai dengan lagu selamat hari lahir. Adakah ia bercanggah dengan cara Islam atau tidak?

jawapan:

Para fuqaha’ sejak dulukala (bila Birthday Nabi saw (Maulid) disambut bermula abad ke 4H), tidak sepakat mengenai hukum birthday: ada yg keras mencegahnya dan ada yg mengharuskan kerana ia adat sahaja.
Kami memilih pendapat Prof Dr al_Imam Abdallah Yusof alQaradawi dari Dhoha, Qatar, mujtahid yg masih hidup dan menyaksikan karenah birthday ini (Islam Online):
Dr Qardhawi menggesa umat Islam meninggalkan amalan ini kerana ia tidak significant kerana peningkatan umur bukanlah suatu yg ganjil dan luarbiasa atau suatu achievement yg sukar diperolehi. Lebih dari 6 bilion umat manusia meningkat umurnya saban tahun dan ia bukanlah suatu yg perlu disambut kerana peningkatan umur ini terlalu rutin dan proses tabi’iy saban tahun sahaja.
Lazimnya kita membuat kenduri atau sambutan kesyukuran bila kita dapat mencapai sesuatu kejayaan yg jarang2 dicapai oleh orang lain. WaLlahu a’alam

P/S: Birthday dibawa masuk oleh Kerajaan Fatimiyah di Egypt pada abad ke 4 H dan kemudian di Iraq (Mosul) oleh Syaikh Umar bin Muhammad bin Malla. Buku Maulid yg pertama dikarang oleh Hafiz bin Dahiya dgn jodol atTanweer fi Mawlidil Basyirin Nadzir. Maulid (Birthday) ini kemudian disambut oleh sultan dan pemerintah dan akhirnya umat Islam semakin menjadi-jadi menyambut upacara ini (Prof Syurbasyi, yas-aluunak)


Hmm.. nampaknye saye sendiri kena tanya ustaz saya esok kat maahad.. He2.. Memandangkan ada yang kata harus, saya rsa xsalah ucap tuk diri sendiri dlu.. He2.. Ni yang masihinyer, tahun hijrah ada lagi..


myspace comments

"Semoga Dengan Meningkat Umur Aku, Meningkatlah Amalku, Meningkat Pekertiku, Meningkat Ketaatanku, Meningkat Ketaqwaanku, Meningkat Keimananku, Ilmuku, Kesungguhanku Belajar, Beribadah, Meningkat Dari Semua Aspek Yang Positif"
Amiin..
Photobucket
06 Januari 2009

Aku ke Maahad

Hari ni masuk hari ke 2 saya ke Maahad Ar Rahmah.. Perhimpunan semalam ucapan disampaikan dalam B Melayu, Arab dan Inggeris oleh guru mengikut subjek yang mereka ajar.. Menarik sekali.. Guru yang memberi ucapan sentuh mengenai keputusan2 peperiksaan tahun lepas.. Hehe.. Adeh2.. Sikit2 terkena jugak batang hidung.. PhotobucketTiba ucapan mudir, beliau memberi kata2 semangat.. Saya cukup berminat mendengar setiap patah kalam dari mudir saya.. Katenye, bukan boleh bawak mati pun result thn dulu..SPM nnati tu la lesen nak belajr jauh2, lesen nak dapat kerja.. Hehe senang hati nak belajr ust kate cmtu.. Photobucket

Hari ni staz ustazah sudah mula mengajar atau memberi memberi sedikit intro dlm subjek yg akan dipelajari.. Fuh banyak subjek baru yang kena saya belajar.. PhotobucketPelajar makin bertambah, ada bahagian2 dinding yang baru dicat, ada pertambahan seorang guru yang sekarang seramai 14 tenaga pengajar termasuk mudir.. Sedikit sebanyak perubahannya.. Perasan juga umur2 kawan2 termasuk saya (!) dah makin meningkat.. So dalam belajar kalu main2 lagi xtahu la.. Tahun ini saya menduduki peperiksaan besar, Sijil Menengah Ugama (SMU).. Adeh awal2 lagi ustazah dah tanya boleh score A dalam subjek Hadis?? Haha sume angkat tangan dan sebut "boleeeyyhh".. PhotobucketInshaAllah.. Akan diusahakan.. Tahun ni nak insaf sikit.. Bangun molek2, study rajin2, solat2 n badah2 sunat jgn tinggal.. Pengorbanan ibu bapa kukenang...Photobucket

Ain.. Ajaja Fighting!! SMU SMU SMU..Photobucket

*Saya tw ramai yang memberi sokongan, semangat, mendoakan saya.. Terima kaseh xterhingga!! Tahun Baru Azam Baru!!
Photobucket