27 Februari 2009

Persediaan ke Kursus Kepimpinan

bismillah..
xtahu la kenapa hati saya masih berdebar (walaupun peksa dah abis, patutnya gembira, he2) bila nak pegi kem 3 hari 2 malam yang akan bermula pada hari ini. InshaAllah saya akan bertolak sebelum asar. peserta kem ini terdiri daripada pelajar2 yang berjawatan di sekolah menengah agama rakyat (SAR) di melaka. 2 je, sekolah saya dan maahad an nuriah. tujuan progam ini diadakan utk melatih kepimpinan dan mengasah kepimpinan pelajar. menekankan aspek kepimpinan (eh pandai je aku bg tujuan progam).

perkara yang saya tidak sangka dalam hidup, ehe, ada sedikit konflik sebentar tadi. saya ditugaskan agar mengumpul pelajar yang layak mengikuti progam ini. progam ini serentak dengan progam nisa' selama sehari. ada juga pelajar yang ingin pergi ke kem ini, wal hal dia dipertanggungjawabkan utk menghadiri progm nisa'. maka nama2 yang xbersalah dipertanggungjawab pulak. inilah akibatnya jika kerja bukan lillaahi taala. allhua'lam. konflik ini berlaku dan mungkin ada helah disebalik konflik ini. Allhua'lam. semoga Allah mengampuni aku dan semua yang terlibat. amin.

seqadar selingan.
hatiku berat amat utk meredhai pelajar ini mengikuti bersama. mana xnya, pelajar ini xlayak utk mengikuti progam, malah mengelat dari tanggungjawabnya. cam mana la mentarbiyah orang lain. Allahua'lam. Astagfirullah. Akan saya cuba utk menghadapi masalah ini. ehe.

sebelum gi ni, saya sempat berchatting dengan kakak saya di mesir sana. mengkhabarkan konflik ini. ehe. cam mana saya nak hadapi. kakak saya, bekas best student maahad, best student spm, stam, best bla3, sgt saya suka dengar buah fikirannya. make apa yang saye dapat?
saksikan:

Cmne.?xkesh la korg hebt ke pndai ckp ke xpndai ckp ke ap ke,yg pntg ikhls
Zakiatun Nazneen Abdul Hannan: N awwaln,utmakn kfhmn,bl fhm,kta akn wat jgak kerje walau trpksa.
Zakiatun Nazneen Abdul Hannan: Sb kte fhm keje 2 ad kpntgn
Zakiatun Nazneen Abdul Hannan: N jgn sandrkn kekuatn kte pd smgt.smgt blh hilg
Zakiatun Nazneen Abdul Hannan: Xde kwn wat tm wat keje, byk masalh-hilg smgt.
Zakiatun Nazneen Abdul Hannan: Sndrkn pd kfhmn

ehe.. banyak yang kami bincangkan sebelum saye gi progam ini. almaklumlah, dah lama xdapat sertai progam tarbiyah cmni. sampai barang pun xpacking lagi. ehe. ape pun point dari ape yang saya faham, kita datang ke progam in supaya sedia utk memimpin dan dipimpin agar mampu memimpin. hah. he2.

banyak kes yang saya nak catat di blog kesayanganku, riwayatulhayah ni. xpe. 2 hari lagi saya pulang yah ain. xkemas lagi ni. kepada akak2 n pembaca, doakan ain eh. :)

ilalliqa'.................................
26 Februari 2009

Nasihat Buat Diriku

Bismillah..
Saya ckp busan (actually, malas) nak delete mesej2 dalam inbox handphone saya.. he2.. satu kerja mingguan saya.. seminggu berkali mendelete.. selalu je dpt amaran, no space, no space, no space.. kadang2 dapat mesej yang berbentuk nasihat, peringatan, pedoman.. jadi syg la sgt nak delete.. tamabh2 pengirimnya dari org yang tersayang.. ehe.. bila xda ruangan tuk terima mesej baru, kena la delete2 mana2 mesej.. saya pun mencari jalan agar mesej2 tersebut hilang mcm tu ja.. erm.. aha.. knp x saya simpan je dalam blog saya ni? cuma kena type semula aja.. ehe.. tp, asal ada kemahuan utk mengekalkan mesej itu agar x didelete dek ain nih, tambah2 lagi dapat share dengan rakan2.. itu la amal jariah yang dapat saya sumbangkan.. ehe.. dapat la saya refer kembali mesej2 yang telah dikirimkan.. jom mula menype..~


Renungkan:

Dalam hati ibu berkata: "Pergilah anakku.. Belajarlah bersungguh-sungguh.. Jangan kau lemas dalam kebebasan yang diberikan.. Ibu tidak hantar kamu ke sana melainkan percaya kepada kamu, kerana kamu anak ibu.."

Dalam jiwa ayah berbisik: "Anakku.. ayah lepaskan kamu dengan sejuta doa moga kamu tidak pernah lupa nama yang kamu bawa dihujung namamu.."

SELAMAT BERJUANG:-)


-Message received from kak nadirah IPPM

Kudoakan Ketabahanmu


"...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu.. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahui." -al Baqarah: 216


Bi Iznillah..

Esok merupakan hari bahagia..hari habisnya minggu ujian..yipee..he2..

Dalam keseronokan itu pasti ada terselit kedukaan..
Macam2 yang kita hadapi dalam hidup..
Termasukla sahabatku..
Dalam 2 minggu ujian ini,
Tersentak saya dengar ayahnya ada masalah jantung..
Allahua'lam..
Semoga Allah menyembuhkan penyakit pak cik..
Wahidah, saya sangat respek dengan Wahidah..
Kenapa?
Sebab dia telah terima dugaan dari Allah dengan tabah..
Seorang kakak sulong yang sangat bertanggungjawab, menguruskan adik2, tanggungjawab dengan ibu bapa, tanggungjawab sebagai seorang pelajar, berusaha dalam pelajaran, menjadi penolong ketua kelas yang berdedikasi! :)
Semoga Wahidah sentiasa tabah dan sabar dengan dugaan ini..
Allah sangat menyayangimu..
Aku sentiasa berbesar hati menghulurkan sokongan, bantuan, kongsi kesedihanmu..
Kate sahabat.. :)

Hi Tea Bersama Nizar Jamaludin

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Akibat kebusanan terhadap kestudyanku, saya membelek picture2 yang tersimpan di dalam ruang2 pendrive... Ehe.. Maka apa yang kutemui? Picture yang disnap oleh saya sendiri.. Picture ape? He2.. Picture kenangan Nizar Jamaludin menghadiri hi tea di Kompleks Pas Jasin (KOMPAJ) di Hamas, Jasin.. Kengangan ni amat3lah sukar utk dilupakan.. Mana tak nyer, bertemu dengan pemimpin yang sangat mempunyai tokoh kepimpinan yg cemerlang.. Uih, ramah orangnya.. Ketika itu, beliau masih menjawat jawatan MB Perak..


adeh..he2..gmbr xbesr mn plk..murah dgn senyuman..
hm,dlm buln 1 jg seigt sy
..

Ada saya menghadiri satu kuliah di KOMPAJ juga,
kata ustaz,
berdosa jika memecat seorang pemimpin yang soleh,
ada tercatit dalam sebuah kitab karangan ulama' yg hebat..
(xigt plok,nipis ja kitabnya, mengenai memilih pemimpin xsilap,
kata ustaz, xkan la mufti xbaca kitab nipis tu..)
Perbuatan ini akan membawa penyesalan di akhirat kelak.
Allahu'alam..
22 Februari 2009

Jangan Malas Mandi

Bagi mereka yang takut mandi baca ini.... Mandi KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki. Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan ba
ik. Waktu yang dianjurkaalah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk
sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala
: Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia
: Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit. Sebarkan maklumat ini semoga ilmu ini dapat kita menafaatnya bersama.

Sumber: email dari usrahremaja@yahoogroups.com >>>aha..pikir2kan la..Islam dah suruh jaga kebersihan dlu.. so, mandi jgn xmandi..he2..malas jgk??paksa mndi..aha..>>>

May Allah Bless U Zakiah

bismillah..
hari ni hari jadi kakk saye yg ke dot3..
kakk ku yg kini di perantauan..
hehe..
umi masak nasik ayam la kia..
sabar eh..
hehe..


Selamat Hari Lahir Pictures, Images and Photos
hrp2 suka la eh.. :)



hurm ni lak kat ner..nnt citer eh kia..


aha..ni pic yg diberi zakiah..pic nih msa kia jaulah eh..
kat mne ntah..adeh..describe2..
ehe..




Wish zakiah selamat2 study..
4 tahun sudey..
selamat2 di perantauan..
ehe..
happy sllu..
Allah sentiasa bersama..

ummi abah sentia mendoa..

kami sentiasa mengingatimu..
ehe..

from: ur sister

Ceramah Nik Abduh

Wah..
best2..
dapt tgk muka org2 soleh..
alhamdulillah..
semlm, bertempat di surau pasti nurul iman..
sume dijemput hadir..
ehe..
nik abduh dtg melaka..
ada peluang, kita plak gi kelantan..
20 Februari 2009

Yang Didera Itu Saudaraku

Bismillah..

cuba bayangkan,
adik kita..
kecik lagi..
baru pat tahun..
didera..
fizikal dan mental..
seluruh anggota badan..
bukan itu saja..
malah diperlaku seperti binatang..
dirogol..
nauzubillah..
tapi itu la yang berlaku di negara kita..
kenape yeh..
kanak2 kat palestin mati..
bukan sebab mak ayah dia rela..
mati pun bukan suka2..
tapi kat malaysia..
kanak2 didera sesuka hati..
senang2 je yeh nak dera kanak2..
manusia ke tuh..
sanggup mendera anak sendiri..
sanggup mendera kanak2 tak berdosa..
manusia ke tuh..
sedangkan binatang bela ank dengan penjagaan yang baik..
manusia macam ni..
memang hina lagi dari binatang..
sedang binatang tu tak hina..
aku sedih..
hatiku menangis..
kenape perkara tuh jadi pada adik2 yang tidak berdosa..
apa salah mereka..
manusia macam tu..
direjam sampai mati..
baru puas hatiku..
baru terbalas segala dendamku..

Photobucket<-- ape nak jadi ni..
15 Februari 2009

Ketibaan Imtihan Bulan Februari (Esok)

Jajarkan ke Tengah
Esok tiba msa utk menilai kemmpuanku setelah hmpir 2 buln menuntut ilmu di Ar Rahmah..
Imtihan akn dijalnkn selama 2 minggu..
setelh habis imtihan, ust ada perancangn mmbuat kursus kepimpinn slma 3 hri 2 mlm..

Buktikn BOLEH!!
MALAYSIA BOLEH!!

smlm sy m'hadiri kels tmbahn..subjek balaghah..gru utk kels tmbhn ini jg merupakn tenaga pengajr ar rahmah..ust ni lulusn azhar, kuliah lughah..PhotobucketAlhamd, beliau mndpt pgkat jaid jiddan..mcm2 teknik yg diajar kpd kami menjelang musim imtihan..teknik yg pelik pun ada..Photobucket

1. fotostet nota gna kerts A3, asalkn yg besar..kemudian highlight kan nota besar trsebut..selps itu tmpal di atas syiling..smbil tido smbil pndang syiling..smbil m'hafal..

2. kocokkn kertas2 nota..kemudian tarik secara rawak..mn yg dapt tu, simpn bawah bantal dan doa kpd Allah..agr soaln yg ditarik msk dlm exam..w/bagaimanapun, cara ini amat ditegah oleh ust..ha2..alhamdulillah, nota yg ust hafal tu msuk dlm imtihan..

3. apabila di dlm dewan peperiksaan, gnakn pen yg xda dakwat utk menulis ayat2 'tangkal' di belakang kertas jwapan sblm m'jawab..oleh krn cara ini agak feymes, pengawas peperiksaan kumpulkn semua calon sblm peperiksaan b'mula utk cek pen yg di bawa oleh peljr..ada dkwat ke xde..ha2..

4. buat nota kecil..letak isi2 penting shj..

5. buat nota di awal tahun..sediakn payung sblm hujan..

6. buat 'peperiksaan olok2' dgn kawan2..pilih seorg kwn utk mmbuat soalan..ada jgk kwn yg bg soalan yg xmsuk peperiksaan..sbb tu ust rsa ssh jer nk jwb..bahkan xdpt jwb lgsung..ha2..w/pun tlh 'dipermainkn', cara ini agk b'kesan..krn cara ini tlh mmbuatkn ust peka t'hadp apa yg dihafal..


Dedikasi ini buat semua sahabat2, xkira di mana jua, di sekolah, sekolah lain, di intitusi pengajian mna pun,
kakk di U temptn, U mesir, maahad d kelntn, adik2, junior2,
Semoga berjaya..
Jika sudah berusaha, Pasti Allah akn tolong..

to ar rahmah students (smu candidates): Hafal jgn xhafl..Photobucket

yg penting, usaha..dah habis usaha, tawakal..kalau blank semsa menjawab, selwat byk2..iAllah, ape yg dihafal akn dtg w/pun sebijik2..hi2..Photobucket
b'sush2 dahulu, b'senang2 kemudian..Photobucket
InshaAllah..
13 Februari 2009

Qiamullail & Pelancaran Usrah 2009

beberape minit lg akn ke sekolah tuk progam qiamullail dan pelncarn usrah sesi 2009..
sbg naqibah yg bru dilantik, trcarik2 idea yg nk disampaikn nnt..
pg td ada p'jumpaan naqib naqibah dgn ustazah noraini selaku penasihat unit dakwah dan tarbiyah sekolah utk menerangkn teks yg akn dgunakn utk usrah pd kali ini, jg pertama kali pd thn 2009..
alhamdulillah, ahli2 usrah semuanya inshaAllah ok..
smga biro dakwah dan tarbiyah sekolah yg diketuai oleh kahiri, penolong nyer, kk rabiah dpt menjaya progm pertama kita..
:D :D :D :D


kels yg akn dgunakn peljr lelaki bg tujuan penginapn 2 hari satu mlm..
mknn menakutkn..
bayaran, RM5 seorg..
terhad tuk ting 3, 4 n 5..
:D :D :D


tempt penginpn pel perempuan..
mlm ni kna tdo lena2..
ha2..
brg b'harga kna serah kat ckgu!

hu~ kata ustazah jd naqib naqibah ni sng jer..
aha mmg sng kalau ada kemahiran..
mcm nk buat kapal jer..
kalau ada kayu tp xda tukul, paku, bila je nk siap..
apepun, akn diusahakn b'sungguh2..
chaiyok2..

uik2 mest tinjau -->
http://muslimatpc.blogspot.com/2009/02/usrah.html
http://idrisahmad.wordpress.com/2009/02/09/pengurusan-tarbiah-yang-sistemetik/
09 Februari 2009

Syukur Dia Selamat

Pd Sabtu leps, kami bru mula kels tambahn utk subjek SMU.. Balaghah, Tauhid & Fiqh.. Subjek yg dipilih tuk diajar dlm kels tambahn ini.. Pg tu, agak heboh knp slh seorg sahabt sy, Wani yg sememangnye rajin ke kels tambhn xhadir.. Hurm 1 kepelikan.. Dikabarkan, dia mengalami kemalangn.. Xsure sy kemalgn mcm mn.. Dgrnya, dah msj, tp xdibalas.. Kami mmpu b'doa..

Hari ini, pg2 lgi bila masuk ke kelas, b'syukur amat masih dpt b'jumpa dgn Wani.. Hurm pucat je muka.. Rupanya Wani ikut rombongan Pasti ke Cameron Highland Sabtu lps.. Bas yg Wani naiki tu kemalangn.. Cmna leh kemalangn tu? Kalau telinga xsilap mendgr, bas yg Wani naiki trgelunsur ke belakg.. Uih cmna tu? Xpandy nk cerita blik.. Driver x tarik handbrake msa parking kat bahu jln (utk ibu bapa mmbeli sedikit ole2, kank2 di dlm bas).. Sedia maklum jaln ke Cameron amat3 lah bahaya.. Pusing3 belok3.. Tp Alhamdulillah, ada seorg pak cik yg msih d dlm bas m'jadi p'antaraan.. Pak cik ni b'gegas ke tempt driver tuk kawal stereng.. Akibatnya, bas langgar dinding bukit tuk elakkn drpd msuk dlm gaung! Ape pun Wani agk trouma.. Pg2 naik bas ke sekolh rsa takut.. Mga Allah mmberi kekuatan pd Wani..

Leps semuanya b'laku dlm sekelip mata, ibu bapa mula riuh.. Bimbang ngn ank2 mereka.. Siapa xbimbang! Kank2 hya menangis, ada b'darah bibir, trseliuh, jatuh.. Ya Allah, bahayanya.. Mcm mna ngn driver tu? Adeh, dia kata dia banyak takut, byk tada barani.. Pemandu bangsa India.. Allah2.. Lalainya..

Apepun, sy amat b'syukur sbb Allah sgt menyayangi sahabatku.. Dia telh menyelamtkn mereka drpd musibah yg xdiingini..
07 Februari 2009

Anak Sepupu : Anak Buah


Nana, Farah, Jaja, Erm..
( maaf, auntie t'lupa nama mu)



Bismillah..
Tatkala mengemas kini pc, trjumpa pulak pic yg cute nih..
Pic ni msa sepupu adakan kenduri walimah..
Dlm awal buln satu..
Tahniah buat Abg Wan..
Gambo kekanak rebina..
Sumanya cucu2 mak uda..
Perempuan belaka..
Cute bangat..
Bererti aku ialah auntie..
Huhhu..
Aduh comeynya..
2 org lagi cucu mak uda xdapt di displaykn di sni..
Sbb 2 org tu baby lg..
Xmain2 kat luar..
:D
Smoga solehah yah..
Hihhi..
03 Februari 2009

Alhamdulillah, Rezeki dari Sumber yang Tak di Sangka



Bismillahirahmaanirrahiim.. Alhamdulillah.. Tak sedar2 dah masuk bulan dua bagi thn 2009.. Semalam abah bayar yuran persekolahan kami.. Untk buln Januari.. Pak Long (pembantu am di maahad saya/ setiausaha) kata, dia sdg cari sponser tuk saya.. Setahun.. So tangguhkan pembayarn yurn sya dlu.. Ya Allah... Setahun belajar xpayah bayar ap2.. Bawa diri je.. Alangkah.. Kalau dapat sponser tu, RM550 dpt digunakan tuk tujuan lain.. Ringan beban abah ummi.. ;)

Dan hari ini,

Kringgggggggggggggggg..
Ngeh2.. Bunyik loceng menandakn mesyuruh suma peljr balik rumah..

Bertembung dgn Pak Long yg nak kunci pintu class di kaki lima.. Pak Long duk tanya dah dpt resit yuran ke blm?? Aduh.. Betul ke dpt sponser? Xdapt, bukn rezeki aku pun.. Macm xlayk.. Hu2..

"Ko xpayah bayar yuran smpai buln November.. Dah dpt resit blum?"
Eheh.. Kata Pak Long dgn gayanya yg sememangnye mesra alam! Alhamdulillah.. Saya b'tyakan Pak Long ttg org yg sponser saya..

"Nantila Pak Long tgkkan nama dia.. Ada, Pak Long tgk xigt.."
Eheh.. Masuk tahun ni, dah hampir 5 tahun kenal Pak Long.. Byk sungguh jasa Pak Long tuk maahad.. Hmm.. Resit kat mana yeh.. Masih lgi dlm kawasn maahad.. Tiba2 mudir panggil.. Kawn2 dah mula takut2kan.. Eheh.. Xda hal.. Mudir sy mengajr peljr agar hormat guru.. Bukan takut guru.. Takut akan Allah sja..
Hmm ada ape kes aja agaknyer.. Rupanya ustaz yg pegang resit trsebut.. Ust maklumkan ada org sponser yuran persekolhn sy selma setahun.. Dlm benak sye dah setkan kepala tuk tdk mengecewakn org yg sponser sy.. Aduh.. Satu lagi motivasi bgiku tuk blajar elok2.. Kalau tdk, sia2 ja org sponser sy.. Aduh beratnya.. Batapa byk pahala org sebegini..

Ya Allah, berkatilah hidup org y g sponser aku pda thun2 lalu n tahun ini.. n yg akn dtg.. Berkatilah hidup org2 yg memberi sumbangan utk maahadku.. Redhalah kami.. Ampuni dosa2 kami.. Jadikn pahala sedeqah ini berterusn.. Selamatkan kami dunia akhirat..


Pak Long! :D