30 September 2009

riang-riang sekitar SMU, fokus

Bismillah..



Aha.. semut pun thu.. sabar kejap jer time exam ni.. time kat dunia ni=)..

Ape yg boleh dilakukan moment2 genting gini? bkn genteng haiglen!

especili smu candidates, najah sokmo.. mari soksek skit perkara2 yg lazim bg seorg pelajar muslik mukmin..

Gemuruh2, xsaba nk peksa, takut, seram, dan mcm2 lg tu, mestila ada, kan. bila timbul je perasaan yg bergaul-gaul ini, cepat2 solat hajat. mintak Allah tenangkan. tambah2 kalau smu candidates, kan, menghafal surah yasin dan al mulk. elok bebenor la tu, kan. baca al quran..

Kepada yg bersemangat nak belajar, tp rasa nak tido. asyik mengantuk jer. hati2la, mungkin syaitan nak kacau. banyak2la minta Allah lindung kita dari setan2 yah.. setan yg ajak main internet, yg ajak tido melampau, setan ajak malas2an, setan tengok astro xpaedah, setan suka lepak xde pekdah jgk, setan ngumpat, setan ajak lalai belajr. mcm2 jenisnya. mana2 golongan yg pesen gini, bukan setan, tp pe'elnya setan=P.pendeknya, org ngantuk banyakkan minum air masak.

Jangan cakap je lebih, tp xda perlaksanaan. umpama meeting over2 smpai xsempat balik rumah, rupanya perancangan xjadik. perlaksanaan kena ada, kerja mesti jalan, istiqomah mesti ada=)..

Kita kat 'zon selesa', hargailah yea..

Sentiasalah beringat-igt, bermuhasabah diri. bukan senang mak apak kita hantar ke sekolah, maahad, ke pusat asuhan, ke tempat pengajian. wang ringgit, penat lelah. tak akanlah senang2 kita nak bazir masa, then bila exam, hampeh2 resultnya.. xrase ke rugi jer dok penat2 dlm class, dgr cikgu ajau, ulang alik g kelas, itu sumer tuk ape? saje2?

Mana yg dah usaha, tp kurang berjaya, Allah mau uji.. kenalah bertawakal. for example, PMR. Pelajaran yg berkaitan start drpd form 1- form 3. 3 tahun belajar, kalau result PMR hampeh, xkan xde rasa ape2? rasa rugi jer belajar 3 tahun. bukan belajar kerana exam, tp test yg diberi xlepas, macam mana nk menilai diri kita, kan..

Mahukan yg terbaik, kenalah ade pengorbanan, kan.. doa2kanlah saya yep.. mn tahu antara kita, Allah dgr doanya..

[Peh, suma kena batang idung daku inih.. pesanan utk semua, peringatan bersama..]

Allahua'lam..
28 September 2009

Idulfitri Melaka - Perak

Bismillah..

sudah lama benar tak meng'update' satu2nya blog Riwayatul Hayah. almaklum, student xlengkang dr buku, hamba ini jadualnya penuh di bulan ramadhan, manusia mcm saya xterlepas dr sambut idulfitri, org spt sy ada amanah dan tanggungjwb yg mesti diuruskan. ala kulli hal, smg kita semua dpt meraikan hari kemenangan dengan aman dan bahagie.

Bagaimana je lah khabar saudara saudari? smg molek2lah ye. zahir dan batin..

Beberapa gambo utk menterjemah sedikit pengalaman raya ini..

Melaka


ini je lah juadah yang dpt disediakan semasa majlis iftar jama'ie di maahad. =) tp second round lg special~

gambar rendang, ketupat, kek lapis, kuah kacang, kuih raye, biskut raye, kasut raye, tak payah la. ade yg kempunan nnt. macam tak biasa pulak, kan. semua persiapan da ready, baju raya, rumah raya, segale juadah2, segala kuih muih, setidak2nye sehari sblm 1 syawal. tak pun beberape jam sebelum sembahyang raya.


masing2 bersalaman, buang yg keruh, amik yg jernih. selesai solat raya, khutbah raya, pasni jalan2 raya..


lepas tu kita ziarah tok nenek kita.. mana yg tok nenek ada kat alam lain, singgah tanah perkuburan.

__________________________________

Perak, 2 - 5 syawal, dalam kenangan..
oh3 balik kampung..


matahari pd 2 hai raya. =) saat2 menuju ke kg perak, padang tembak yg sentiasa menunggu. Alhamdulillah, dpt merasa beraya jauh thn ni! rumput, awan, langit, matahari, still sama, yg xsama, suasana =)


memperkenalkan, menara condong, seumur idup, baru sekali naik. xde ape, kayu je. buat2 kenangan manis..


kita berkenalan dgn masjid india muslim..


lepas merayau area teluk intan, kita ziarah mastan ghani. zaman berzaman kedai nih. kalau sempat berkunjung ke teluk intan, pekena la skit. lg pun, byk cawangan kedai mastan ghani. pemes~


pulang ke bandaraya warisan dunia.. [kelihatan masjid at taqwa, pucuk ubi, lalang2.]

takkan semua nak show kat blog Riwayatul Hayah, kan. sikit2, boleh share. banyak2 gambar, bahaya naa.. faham2 haa.. =)




di samping itu, sy minta maaf zahir dan batin, salam idulfitri buat semua muslimin muslimat. turun naik iman itu, mmg ada sekali sekala. tapi lepas habis bulan ramadhan, kita lemah lawan nafsu, gagal, agak2 la yeh..

hidup hanya sekali. kalau mati sia2, mmg sgt rugilah lah lah..

so, ape nak berkira sgt hal dunia ini kalau akhirat yg kekal abadi? bersabarlah utk seketika kat dunia ini.. wahai saudara2 saudari2 ku.. inshaAllah..

diri ini perlu banyak beringat.. utk diri, utk semua.. selamat beraya. sebulan be..
16 September 2009

pengalaman progam jati diri adik2



selamat menonton.. ;)
08 September 2009

Tambah Pahala, Minta Keredhaan Nya


Dulu kuberasa tak merugi, kesedaran membuatkan diri berasa sgt rugi jika melepaskan bonus, markah free, gol percuma ni~ jd jgn la tak sedar diri, kan. =)

Bismillah..
Sudah menghampiri fasa ke 3! kejar. kejarlah. ntah bila lagi nak dapat duduk dalam bulan yang sgt3x istimewa ini. setahun sekali. dalam 11 bulan, macam2 boleh terjadi, kan.

dalam masa yang masih ada ni, sampai2kan hadiah utk arwah2 saudara mara kita, jiran tetangga, sapa2 yg ada pangkat arwah2 tu. insyaAllah, sampai.

masa ini juga, elok2 sgt la tu kalu kita merajinkan diri berdoa, mohon keampunan, perbanyakkan qiamullail. banyak dan pebagai lagi yg sudah maklum, tinggal PERLAKSANAANnya sahaja, kan.

sekurang-kurangnya, doa yg dapat disuggestkan:

اللهم انك عفو تحب العفو فاعف عني

[Allahumma innaka 'afuwwun tuhibbul afwa fakfuanni]


Sabar.. byk pahala kalu sabar.. Allah suka orang yg bersabar.. sikit agi masuk waktu.. aku nak banyakkan doa jap ea.. da azan kejutkan~

Ahh! terlalu banyak diskaun! free pun ade. cepat2lah rembat. bukalah mata hati wahai muslimin muslimat. jomla kita beribadah. belajar, bekerja, membaca, berjihad, berjuang, tegakkan negara Islam, ibadah juga tu. jgn lupa.. =)

Moga sedikit pemanas ini dapat dimanfaatkan. salah silap, minta maaf, minta sorry, silalah tegur. =)

Ayuh2! buru2!