28 September 2009

Idulfitri Melaka - Perak

Bismillah..

sudah lama benar tak meng'update' satu2nya blog Riwayatul Hayah. almaklum, student xlengkang dr buku, hamba ini jadualnya penuh di bulan ramadhan, manusia mcm saya xterlepas dr sambut idulfitri, org spt sy ada amanah dan tanggungjwb yg mesti diuruskan. ala kulli hal, smg kita semua dpt meraikan hari kemenangan dengan aman dan bahagie.

Bagaimana je lah khabar saudara saudari? smg molek2lah ye. zahir dan batin..

Beberapa gambo utk menterjemah sedikit pengalaman raya ini..

Melaka


ini je lah juadah yang dpt disediakan semasa majlis iftar jama'ie di maahad. =) tp second round lg special~

gambar rendang, ketupat, kek lapis, kuah kacang, kuih raye, biskut raye, kasut raye, tak payah la. ade yg kempunan nnt. macam tak biasa pulak, kan. semua persiapan da ready, baju raya, rumah raya, segale juadah2, segala kuih muih, setidak2nye sehari sblm 1 syawal. tak pun beberape jam sebelum sembahyang raya.


masing2 bersalaman, buang yg keruh, amik yg jernih. selesai solat raya, khutbah raya, pasni jalan2 raya..


lepas tu kita ziarah tok nenek kita.. mana yg tok nenek ada kat alam lain, singgah tanah perkuburan.

__________________________________

Perak, 2 - 5 syawal, dalam kenangan..
oh3 balik kampung..


matahari pd 2 hai raya. =) saat2 menuju ke kg perak, padang tembak yg sentiasa menunggu. Alhamdulillah, dpt merasa beraya jauh thn ni! rumput, awan, langit, matahari, still sama, yg xsama, suasana =)


memperkenalkan, menara condong, seumur idup, baru sekali naik. xde ape, kayu je. buat2 kenangan manis..


kita berkenalan dgn masjid india muslim..


lepas merayau area teluk intan, kita ziarah mastan ghani. zaman berzaman kedai nih. kalau sempat berkunjung ke teluk intan, pekena la skit. lg pun, byk cawangan kedai mastan ghani. pemes~


pulang ke bandaraya warisan dunia.. [kelihatan masjid at taqwa, pucuk ubi, lalang2.]

takkan semua nak show kat blog Riwayatul Hayah, kan. sikit2, boleh share. banyak2 gambar, bahaya naa.. faham2 haa.. =)




di samping itu, sy minta maaf zahir dan batin, salam idulfitri buat semua muslimin muslimat. turun naik iman itu, mmg ada sekali sekala. tapi lepas habis bulan ramadhan, kita lemah lawan nafsu, gagal, agak2 la yeh..

hidup hanya sekali. kalau mati sia2, mmg sgt rugilah lah lah..

so, ape nak berkira sgt hal dunia ini kalau akhirat yg kekal abadi? bersabarlah utk seketika kat dunia ini.. wahai saudara2 saudari2 ku.. inshaAllah..

diri ini perlu banyak beringat.. utk diri, utk semua.. selamat beraya. sebulan be..

Tiada ulasan: