31 Mei 2009

Kangkung atau Lintah?

Hati-hati Makan Kangkung...

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman..


Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. Setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni di dalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersih kan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung..

Zamri Kecik's.

_____________________________________________________

Sumber: http://umu-aiman.blogspot.com

Bismillah..

Surau Pasti Nurul Iman. Kebiaasaan saya hadiri kuliah2 di surau ini, juga di sini tempat saya pra sekolah purba kala dulu. Mak Uda Siti, merupakan muslimat seperjuangan. Dalam ustaz memberi kuliah, sempat Mak Uda Siti cerita ceriti dengan saya. Termasuklah cerita kangkung ni. Kata Mak Uda Siti, dia pun dah mula stop ape2 berkaitan kangkung.

Sepulang dari kuliah, saya cerita ceriti semula pada ummi kesayangan. Kata ummi, biasanya yang ada lintah ni kangkung di sawah. Yang tanam kat kawasan rumah mana ada lintah. Jadi akan saya jauhi makan kangkung yang dibeli di pasar. Esp segar dari sawah. Ditegaskan sekali lagi di sini, hati-hati makan kangkung. Bukan boikot-boikot makan kangkung.
30 Mei 2009

Fasa Permulaan: Planning Mengejut



Bismillah..

Bermulalah cuti yang ramai pelajar2 sekolah nanti2kan. Tapi ada je yang masih ada peperiksaan berbaki naik cuti nanti. Maknanya cuti mereka boleh dikatakan xcuti Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org. Macam2 planning dah kawan2 rancang sebelum cuti lagi. Tak sempat pun habis exam, perancangan demi perancangan siap diatur! Licin! Cameron Highland, Genting Highland, Terengganu, balik kampung, kelas tambahan, kenduri sedare, dan saya Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org?

Tak Disangka

Semasa surfing internet..

"Ain~ kupas bawang.."

Ke dapur dengan segera, ummi terus memanngil adik2ku yang lain. Kami berkumpul ala2 mesyuarat tingkap.

"Ummi ade plan ni. Cuti ni korang gi library kat kolej ummi. Setkan ape yang nak belajar. Seminggu yer.."

Ke dapur dengan muka yang aneh~

Waktu pejabat dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Selama seminggu. Saya akan mengadap buku, belajar, latihan, buku, belajar, latihan, latih tubi, buku.. Selesai saja kerja pengupasan bawang, kembali surfing internet yang entah ape dilakukan. Tiba2..

Tit.. Tit..

1 message received

From: *** **** *****

"Salam..... Hari Jumaat depan ada kem, anjuran ****, Jumaat Sabtu Ahad... Utk pengawas bla3..."

Dengan muka pelik dan kebingungan..


Otak berehat selagi mana kita beri otak kerja? Rehatlah cuti ni..

Bersangka-sangka

(?) Ape suma ni? Datang secara mengejut dan sekaligus. Kusangka cuti ini ialah cuti biasa2, menghabiskan masa dengan surfing internet, membaca, belajar sikit, main2, ala2 kadar Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org. Cuti yang dinamakan cuti. Rupanya macam2 aktiviti yang menanti saya. Xperlu saya terhegeh-hegeh nak merancang untuk ke mana, bagaimana nak menghabiskan masa selama 2 minggu ini.

Ape harus kulakukan? Bersyukur. Alhamdulillah. Saya patut sangat bersyukur kerana diberi dan dipilih Allah untuk mengisi masa cuti selama seminggu dengan aktiviti yang sangat berfaedah. Seminggu lagi akan difikirkan. Mungkin ada remaja2 sebaya saya menghabiskan masa dengan dating bersama pak we atau awek, lepak di shopping2, enjoy sana sini tanpa batasan, tido memanjang, makan memanjang Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org.

Trimass ummi!

Haih beruntungnya rasa. Bersyukurlah. Bukan senang dapat rezeqi melimpah macam ni. Cuba belajar memenuhi masa dengan perkara bermanfaat! InshaAllah Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org..

Teringat hadis Baginda S.A.W,

"Ada 2 nikmat di mana kebanyakkan manusia sering tertipu dengannya, nikmat SIHAT dan MASA LAPANG"

Fikir zikir..

Taubat

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad s.a.w..

“Dan (ada pula) orang-orang lain yang mengakui dosa-dosa mereka, mereka mencampurbaurkan pekerjaan yang baik dengan pekerjaan lain yang buruk. Mudah-mudahan Allah menerima taubat mereka. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi maha Penyayang”.. At Taubah ayat 102..

Mencampur aduk amalan baik dan buruk dalam kehidupan merepakan perkara yang diharamkan.. Ramai manusia sering melakukan kemaksiatan walaupun melaksanakan ketaatan.. Sedangkan tidak mungkin bersatu antara haq dan batil.. Tidak mungkin bersatu antara kejernihan dan kekeruhan.. Sering manusia yang menyembahkan dari ke tanah ketika mana sujudnya dia menyembah Allah s.w.t.. Namun, selepas melunaskan perintah Allah s.w.t, seringkali dia mencari kemaksiatan menghiburkan matanya dengan aurat wanita.. Ramai manusia ketika Ramadhan menjelma kontang perutnya dengan makanan.. Namun, giginya mengisar daging mayat saudaranya sendiri lantaran ghibah..

Kerana itulah, Saidina Rasulullah s.a.w yang maksum, jernih dari setitis noda.. Tetap menunjukkan qudwah, melaksanakan taubat munajat kepada Allah s.w.t.. Hilang rasa kesakitan lantaran bengkak lututnya kerna keasyikan menikmati hidangan rohani ketika terpaksi jiwanya menghadap Allah s.w.t.. Rasulullah s.a.w mengajar untuk sentiasa bertaubat, beristigfar sekurang-kurangnya seratus kali.. Kerana Rasulullah s.a.w mengerti, tidak mungkin ummahnya terlepas daripada noda.. Akan terpalit dosa di jiwanya walau permai lakarannya..

Maka, ketahuilah hanyalah Taubat nasuha akan diterima Allah s.w.t.. Hanyalah rahmatnya bisa mengapuskan semua dosa.. Kuasa mengampun dosa hamba yang berdosa milik Allah s.w.t.. Allah s.w.t mengasihi orang yang menyesali perbuatan dosa dan segera bertaubat.. Bertaubatlah, selagi mana masih bernafas lagi jasad yang dipinjamkan.. Kerana mati itu tidak pernah member salam atau member petunjuk untuk hadir..

Pengertian taubat..

Taubat diterjemahkan sebagai kembali.. Manakala melakukan taubat bermaksud menyesal lakukan maksiat, berhenti serta berazam tidak akan cuba mengulanginya lagi.. Menyesal dan memohon ampun kepada Allah di atas segala dosa dilakukan.. Kembali ke pangkal jalan setelah melakukan dosa.. Melakukan kesilapan dan bertaubat daripada kesalahan kewajiban semua individu.. Setiap muslim wajib menjauhkan diri daripada perbuatan mencampur adukkan antara urusan agama dan kebajikan dengan kemungkaran.. Mengapa perlunya bertaubat?.. Mengapa individu perlu segera bartaubat?.. Jawapannya ringkas.. kerana tidak tahu bila ajalnya tiba.. Supaya tidak terus jasad itu terusdibelenggu dosa.. Ingatlah Taubat ketika nazak tidak akan diterima..

Surah al Tahrim ayat 8 “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah s.w.t dengan “taubat nasuha”..”

Syarat serta adap bertaubat..

Orang yang ikhlas bertaubat lahir dari hati yang ingin mencari kebersihan dan memohon keredhaan Allah s.w.t.. Taubat ada adap tertentu, antaranya.. Taubat penuh ikhlas, Menunaikan solat sunat taubat, Membaca zikir istighfar, Melakukan muhasabah diri, Mengharap rahmat Allah s.w.t, Benci segala bentuk maksiat, Tidak ulangi dosa yang sama.. Taubat yang diterima ialah apabila memenuhi rukun dan syaratnya, sama ada dosa berkaitan Allah s.w.t dan manusia..

Sekian, terima kasih..

Al Faqir Ila Allah..

________________________________________________

Sumber: http://pena-zulfirdaus.blogspot.com/



29 Mei 2009

Nisfu Sanah Tamat, Menjelang REAL Exam




Bismillah..

Merdeka! Itulah laungan yang biasa dengar oleh bebudak yang dah abih peksa. Hakikatnya saya tak terlepas dari melaungkannya. Terharu, sebak, perasaan berbaur-baur (-_-). Kelas kami antara yang terlewat habis peperiksaan nisfu sanah. Lain2 kelas? Haih pelik2. Susah nak dikatakan. Mereka2 yang abis awal, haih.. Susah..

Mungkin ade yang ter'over' seronok macam ter'over' dos makan ubat. Tapi memang hakikatnya (skali lagi), makin cepat habis peksa nisfu sanah, peperiksaan sebenar pun maakiinn laa daahh naakk saampaaii.. So, xboleh lah ber'enjoy' sangat. Apalah sangat laungan Merdeka! sebanyak tujuh kali di sekolah tadi kalau bukan sebenar-benar merdeka dari peperiksaan sebenar. Tahun depan? Akan datang? Merdeka ape yang dimaksudkan? 'Ujian2' hidup? Tak kira lagi tu.. Merdeka sementara jer lah.. Hmm.. Merdeka, bebas..



Ape pun, kepada semua yang masih belum abis peksa lagi, diucapkan tahniah dan dan teruskan perjuangan! Terutama pade my sister yang jauh di mata dekat di hati. Mulik2 yo.. Jangan pas kuar result menyesal tak sudah..

Merdeka! (Sementara)

Merdeka! (Sekejap)

Merdeka! (Tak lama)

Tunggu je lah peperiksaan sebenar, baru diorang dapat hayati erti kemerdekaan peperiksaan! Ha3..
28 Mei 2009

I'tiraf


Bismillah.. Selamat menghayati I'tiraf [Haddad Alwi]..




24 Mei 2009

Hari Sukan Peringkat Maahad 2009!

Bismillah..

Dah lama benar nak post.. Memandangkan tak jumpe kabel tuk dapatkan gambar, lagi pun pendrive rosak, ntah cam na jer nak transfer gambar, jadi rasa tak termotivasi nak hebahkan Hari Sukan ni. Lepas merayau kat internet ni, tetiba terjumpa blog Dewan Muslimat, gambar2 kitorang masa main game Hari Sukan ni tersiar dulu dah. Bahagianya rasa. Boleh cilok gambar2 kat situ. Trimass empunya blog. Trimas kepada Mak Cik Masturah selaku penangkap gambar pada hari tersebut! Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org

Hari Sukan diadakan pada 13 dan 14 hb lepas. 15 hb kitorang sambut Hari Guru. 18 hb terus exam. Kesian x? Ape pun, bila imbau balik gambar2 Hari Sukan minggu lepas, rasa seronok pulak. Siapa yang xmenikmati time ni, sebaliknya sibuk nak gaduh takut kalah, sayang 1000 kali sayang. Guru2 pun turut support anak2 didiknye. Dapat menghilangkan tensen pelajar. Tahun ni dapat masuk Rumah merah. 2 kali sudah jadi ahli rumah merah~

To all ex-student Ar Rahmah atau pelajar yang tak dapat hadir time Hari Sukan diadakan, selamat menyaksikan!


Guru-guru @ Hari Sukan


Tak pasti ape yang sedang berlaku pada 2 orang ustaz dan 2 orang pelajar di atas. Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org Mungkin tengah testing untuk acara lumba lari yang berlangsung tak lama lagi. Us Din & Us Syukur.


Ready tali untuk tarik tali. Kelihatan Us Din, Cikgu Md Lizah dan Cikgu Tariq menenangkan pelajar yang tak sabar kena tarik.Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org


Geng2 ustazah barangkali dah ready untuk acara guru vs pelajar. Amacam, ada berani? Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.orgTapi xsempat adakan acara ni sebab kesuntukan masa.
Pelajar berbaju biru: Baik aku blah dulu.. Wat2 xnampak~
Cikgu Sabrina, Ustazah Noraini, Pn Azni dan Pn Zainab.


Us Din cuba mengamankan keadaan kerana ramai pelajar yang jakun dengan acara julung kali diadakan. Bukan senang nak main ni. Nampaknya pasukan rumah biru dah ade pemain professional~


Guru2 sedang sediakan peralatan acara pancing botol.
Pn Zainab: Na, ape kata paku ni besar sikit, baru lambat budak2 tu nak menang..
Us Sardinah: Kalau gitu nanti kita pun susah la nak menang..
Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org


Tengah tunggu pemain agaknyer ni.. Game tuju tin!
Ustazah2: Kalo awak lambat biar ustazah jer main!
Pn Mahani & Ustazah Noraini.



Update keputusan acara. Semua nak tahu sape menang acara tarik tali~ Tak tau le diorang meeting ape tengah padang.
Pn Azni.Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org


Bukan sekadar Hari Sukan. Hehe.. Sabar ustaz, tak lama lagi xde la solo jer~
Us Abu Bakar + Ustazah Noraini, Us Khairi.Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org

Itu guru2 Ar Rahmah. Alhamdulillah.. Ceria2 belaka lepas bersenam2.. Harap2 kekal sampai ke kelas..


Antara Acara yg Diadakan


Olahraga lelaki sedang berlangsung. Bahagian muslimat, dalam proses kira2~ Huh budak2 ni.. Lecak2 pun redah.. Memang semangat kesukanan!


Tuju tin. Belum pernah rasa main game ni. Kalo ada can, tahun depan nak try. Blh ke..


Acara khas untuk muslimin saja. Mainan ni nama dia, kaki gergasi. Khas utk lelaki sebab kalau muslimat main, bayangkan je la kalo jatuh..




Acara ganti utk muslimat, pancing botol. Ustazah cuba bagi demo dengan paku besar tadi. Hehe.. Acara ni rumah merah yg menang.. Well..


Semangat betul adik2 kite ni.. Tak sangka ikan2 bilis ni menang acara tarik tali. Yang penting tau cara bukan kuat fizikal~


Paling best, terompah gergasi. Memang menguji kerjasama antara kumpulan! Kanan kiri kanan kiri. Rumah merah lum gerak2 lagi. Haish~


Specialnyer rumah hijau ni walaupun di tempat terakhir, makanan. Mi sup. Rumah2 lain sediakan air je. Xagak2..


Juara berturut-turut acara badminton perseorangan, raja pecut, ketua pasukan rumah biru merangkap ketua pelajar di maahad ini (yg memegang raket).


Rajin tul adik2 kita bantu guru2 balut container. Keep up keep up. Rumah merah pulak tu..


Laa uuunggg kaaann; Rumah Kuning!

Gtu la sedikit sebanyak suasana Hari Sukan 2009. Hakikatnya, juara pd tahun ini jatuh kepada Rumah kuning, 2sd Rumah merah, Rumah biru dan terakhir dan terbahagia Rumah hijau. Sebenarnya rumah merah boleh challenge rumah kuning. Tu pun bagi can jer tu. Huhu.. Xper, tahun ni diorang dapat. Tunggu Hari Sukan Peringkat Maahad Ar Rahmah 2010~


Aa ni le yg kite nanti2kan.. Mesti janggal jer tanpa gambar ni kan? Beliau la yang banyak berusaha untuk kebajikan pelajar, bersukan, menang menangis, kalah tersengeh. Penasihat Hari Sukan, trimass ya mudir!
Us Kamal.Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org
20 Mei 2009

Jalan Mujahadah

Bismillah..


Ingatlah wahai orang yang bermujahadah..

Tidak mengapa sekiranya engkau tidak sampai di penghujung jalan..
Cukup seqadar engkau telah menempuh jalan..
Justeru ketenangan dan kebahagiaan itu bukan hanya ada di prnghujung jalan..
Tetapi ada di sepanjang jalan..
Genggamlah Al Quran, ingat mati dan berangkatlah..
Jalan mujahadah itu susah tetapi indah..
-msg from ukht syafaah

Hari ini kurasa pening bangat.. Exam? Kutempuh jua.. Untuk esok, inshaAllah.. Ramai membantuku untuk terus bersemangat! Trimass, nazneen, ukt nadia, ukht cute, ukht kak chik, semua akhawat2! Doakan hamba ini dapat study dengan baik.. Amiin..

Ujian itu datang..
Dia kasih akan kita..
Dia kira kepayahan kita..
Tapi kita cukup manja..
Jangan kerana sedikit cabaran kita patah..
InshaAllah!

*Balaghah, hadith, Ilmu Hisa
b!