30 Mac 2009

Mengenali Autisme


Alhamdulillah, sempat saya kongsikan bersama seorang kakak yang belajar di sebuah Institut Perguruan tentang kanak-kanak khas yang mengelami 'autisme'. Sia meninjau masalah kanak-kanak khas di sekolah-sekolah. Kakak ni berada di cc masa tu. Tak dapat chatting lama. Teruja saya mendengarnye. Semoga diolog kami dapat memberi manfaat kepada pembaca.

Akak: tadi akak wat kajian pasal budak autisme
Saye: zutisme? (siap salah eja)
Akak: dy ada masalah bahasa
Saye: woo.. (tak tau ape-ape.. nganga mulut je)
Akak: nama masalah tu ekolalia
Saya: masalah bahasa camner? (tuk kepastian lagi)
Akak: autisme tu budak yang suke bersendirian n macam duduk dalam dunia dy sendiri
Akak: dy tak suke cakap (bercakap)
Akak: tapi suke jerit-jerit

Akak: ekolalia tu pengulangan
Akak: ape yang kite cakap dy ulang je
Saya: dia dalam idup dia
Saya: contohnyer camne dia ulang?

Akak: macam..kite tanye 'adik dah makan ke blom??'
Saya: pastu?
(sabar.. sabar)
Akak: dy pun ikot 'adik dah makan ke blom'... dengan nada yg sama
Saya: eik (pelik-pelik)
Saya: kenape jadi macam tu ye

Akak: ntah la
Akak: diorang tak reti cakap sangat

Akak: arahan hanya paham 2 suku kata

Akak: contohnya duduk
Akak: dy duduk la
Akak: kalu ayat panjang dy tak paham
Akak: 3 yang dy ajuk 2
Akak: eyh typing error plak

Saya: hehe
(gelak plop)

Akak: 2 yang dy ajuk 2

Saya: dia ajuk balik ek
Saya: hehe

Saya: tak sangka ain, ada (juga) masalah camni..

Akak: ada sorang cikgu nak halang dy dari jerit cikgu tu ajar dy berzikir
Akak: n dy pun berzikir

Akak: sampy budak autisme kat kelas sebelah pun hafal ayat tu

Saya: wow..
Saya: bagusnya..

Akak: budak yang hafal tu budak india
Saya: hehe
Saya: kira akak dah tengok macam-macam masalah ye

Saya: macam best je kaji masalah budak-budak tu (ye la)

Akak: agak la
Akak: kalu bdk sindrom sgt penyayang

Akak: dorang ske pegang tangan akak

Akak: dorang yg belai tangan akak

Akak: huhu


Kemudian perbualan kami berakhir. akak minta izin untuk berundur. mahu pulang rumah. Semoga dengan sedikit catitan ini dapat meluaskan lagi ilmu kita.. InshaAllah.
Allahu'alam.. Subhanallah..
27 Mac 2009

Melakaku Indah Permai



Kecoh baru-baru ini di Melaka. Ada Jom Heboh! ke? Tahun melawat Melaka? Erm, Shah Rukh Khan datang Melaka? Zoo baru di Paya Mengkuang? He2.. Sebagai rakyat Melaka, rasa terpanggil membuat sikit catatan.

Selesai bacaan Yasin, tazkirah, taklimat Minggu Bahasa Arab dan perjumpaan ustazah bersama naqib dan naqibah di surau, saya dan kawan-kawan siap sedia ke kelas. 'Terserempak' dengan kereta Honda Ust Kamal berdekatan di surau. Sayu melihatnye.. Kemek dikerjakan oleh puak-puak Umno tu. Calar dan luka sana sini. He2.. Tindakan bijak ke mereka buat? Merosakkan hak orang lain! Kalau orang lain tahan lagi. Berani aje dia menjahanamkan kereta mudir saye. Ish ish ish..

Tersiar dalam televisyen minggu lepas, semasa wartawan meminta Ust Kamal memberi sedikit ulasan dan keterangan, puak-puak ni mula buat kacau, malahan. Memang dari dulu suka buat haru. Bukan ke tak ada adab, semasa orang berucap membuat bising dan meng'auk'kan kata-kata penyampai. Menjatuhkan lagi imej puak-puak tersebut yang sememangnya dah jatuh. Martabat Melayu~ Habis macam-macam puak-puak ni baling kat kereta Usta Kamal.

Macam tu la didikan yang dapat diberikan kepada puas-puak kureng ajar terbabit..
Semoga aku dilindungi oleh Allah dari hasad dengki, buruk aniaya orang-orang begini..
Perjuangan tidak akan berakhir~
Melakaku Indah Permai~
23 Mac 2009

Tiada Kebetulan - Takdir Penentu


Takdir Penentu - Mirwana

Bismillah..
Allah telah menyusun jalan cerita hidup saya. Sungguh banyak ketidaksangkaan yang berlaku. Pasti ada hikmahnyer.. He2.. Takdir penentu..MySpace

3 kejadian tidak disangka-sangka (baru-baru ini) yang dirancang oleh Allah:

Kejadian Pertame
Satu pertemuan yang amat saya syukuri. Allah telah menemukan saya dengan seorang kakak (Taushiah) yang sangat caring, orang yang open minded, rajin. He2.. MySpaceTelah ditentukan oleh Allah, adik kepada kakak ini satu sekolah dengan kakak saya yang sedang menuntut di Kelantan. Walhal pada mulanya saya mengenali kakak ini di sebuah chatroom islamik (tak dinyatakan di sini.He2) Terima kasih kak. Tak sangka sungguh adik kepada kakak ini dan kakak saya saling mengenali jugee..

Kejadian ke Due
Seorang kakak (Srikandiumar) yang saya jumpa di sebuah website islamik. Sentiasa mengingatkan diri saya dengan nasihat-nasihatnya. Meniup semangat saya akan dakwah. MySpaceSentiasa mengajak saya menjadi 'rajin'. Hu2.. Sungguh tak sangke bila dapat tahu dia pernah menjadi housemate senior di sekolah saya. Tak sangka kan? Hu2.. Rapat pulak tu. Alhamdulillah..

Kejadian ke Tige
Lebih-lebih tak disangka-sangka bila berjumpa bekas guru kelas saya disebuah chatroom islamik. Wah chatting jugee? He2.. Kata beliau, sedang mencari lagu nasyid masa tu.. Setelah 4 tahun tak jumpa, tiba-tiba jadi jejak kasih pulak. He2.. Terima kasih kerana telah mendidik saya. Terasa kecil je dunia ni yep. Ape boleh buat, dunia sekarang di hujung jari.MySpace

Pusing-pusing kenal jugee. Dan posting ini saya lebih tujukan buat diri sendiri dan 3 orang yang terlibat ini. Sungguh sayang Allah padaku mengenali kalian. MySpace
22 Mac 2009

Malam Anugerah Cemerlang


Surau di Maahad Ar-Rahmah. Sudah diupgrade, pasang air cond. He2.. Hebat tak.. Merupakan tempat cawangan Darus Syifa'. Sebelum ceramah bermula,
orang ramai solat isya' berjemaah berimamkan Ust Kamal.


Bismillah..
Malam anugerah cemerlang..
Hu2.. Seperti biasa, setiap tahun pasti mudir saya akan adakan malam anugerah ini untuk meraikan pelajar yang mendapat keputusan cemerlang. Dan yang paling best (in da world) sekali, tetamu khas yang akan dijemput ialam Profesor Dato' Dr Harun Din. Al Fadill yang juga merupakan penaung sekolah kami akan menyampaikan anugerah seterusnya sebagai penceramah pada malam itu. Jadi tiap-tiap tahun la dapat jumpa beliau. Hu2.. Alhamdulillah. Tak silap saya, 2 kali sahaja Ust Harun tak dapat hadir atas kesempitan waktu. La baksa bih.. Anugerah diberi kepada pelajar-pelajar yang cemerlang dalam:
Ujian Penilaian Sekolah Rendah Islam (UPSRI)
Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)
Penilaian Menengah Rendah Ugama (PMRU)
Penilaian Menengah Rendah (PMR)
Sijil Menengah Ugama (SMU) dan;
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Alhamdulillah pada tahun lepas ada pelajar yang mendapat 12A straight (UPSRI), 5A straight
(UPSR), 9A 1B (PMRU), 6A 3B (PMR) (tahun lepas PMR kureng. Im very very sorry), Mumtaz (SMU) dan 9A 1B (SPM). Alhamdulillah tahun ni peratusan kecemerlangan meningkat. Hu2..


Salah seorang pelajar telah menerima wang tunai dan piala pusingan untuk PMRU.
Adik sapa la tu. He2..

19 Rabiul Awwal (15 Mac, Ahad), tarikh di mana saya menerima anugerah dari Al Fadhil. Hu2.. Alhamdulillah, rasa tak akan lupa peristiwa malam anugerah. Memandang wajah orang alim, wajah yang bersih, wah alangakah bahagia. Antara kata-kata beliau:
"Belajar rajin-rajin. InshaAllah saya doakan."
Alangkah! He2.. Mesra sangat-sangat. Saya tak boleh dan tak boleh lupakan. Malam itu ceramah berjalan lancar. Alhamdulillah cuaca baik. Apabila ceramah bermula, suasana menjadi tenang. Wow, subhanallah. He2.. Tempat jual-jual memang bising. Dengan bunyi enjin ke apa ntah. Generator ye nama mesin tu. He2..


Suasana membeli-belah dari pelbagai sudut. Hu2..
Seronoknya datang ceramah.


Petugas-petugas terdiri dari Unit Amal Maahad Ar Rahmah
sibuk mengagihkan air yang telah didoa'


Petugas siap-siap mengemas tapak yang digunakan untuk mendengar ceramah.
Kumpul surat kabar dengan kaki je. Hebat betul. Jimat masa.


Sempat beli-belah lagi sebelum balik. Boleh boleh.
Dah hujung-hujung ni orang bagi potongan harga je. Ha2..

Setiap tahun majlis ini diadakan di Maahad Ar Rahmah. Setakat ini. Mana tahu tahun-tahun akan datang akan dibuat kat pantai ke, hotel 5 bintang ke. He2.. Semoga majlis sebegini yang susah payah diadakan memberi makna yang mendalam kepada semua pelajar, dapat memotivasikan diri. Sebagai peniup semangat. Semoga pelajar-pelajar lebih berdaya saing yep.
21 Mac 2009

Berusaha ke Arah Kecemerlangan

Bismillah..
Hari ini seperti hari-hari Sabtu yang lain. Kelas tambahan. Siap sedia ke sekolah. Sarapan. Aduh tiba-tiba ummi tanya:
"Ain boleh score SMU."
Lebih berbaur pertanyaan. Saya patut letak simbol '?'. Tapi tak diletak supaya samada saya perlu menjawab atau tidak. He2.. Pelahan-lahan saya menjawab:
"Insha-Allah."
Antara dengar atau tidak. Hu2.. Tiba di sekolah, sahabat saya juga kena dengan ayah dia. Ditanyakan perihal SMU. He2.. Jawapan hampir sama dengan saya. Masing-masing takut untuk menjawab. Harapan ibu bapa penuh pada anak-anaknya. Saya takut memegang amanah ini. Takut akan mengecewakan. Tapi siapalah suruh fikir negatif? Sejak semua kakak-kakak saya belajar jauh-jauh, tak ada siapa nak membebel untuk saya. Sungguh risau akan diri ini. Hu2.. Mohon bebelan dari semua! Arigato!

'Bebelan' pada hari ini:
Jangan sekadar memasang telinga tanpa usaha memasang tali. Binatang diikat dengan simpulan, ilmu ditambat dengan catatan. So, jangan nanti jangan lupa mencatit. Study molek.
Tak cukup itu saje:
Orang yang berjaya adalah orang yang berbaik sangka terhadap usahanya dan menjangkakan akan kejayaan. Apa yang dijangka dan disangka dalam hati adalah doa dalam senyap (Razzi Ar Mansur)
Alhamdulillah. Sebenarnya sangat cukup untuk memotivasikan diri. keputusan terletak pada tanganmu Ain.
13 Mac 2009

Mabruk!! SPM 2008


Bismillah..
Di kesempatan ini, nak ucap tahniah kepada calon2 SMP 2008 yang berusaha kee arah kejayaan. Mana yang tak berusaha, ikutlah haluan anda.. Hu2..

Buat kakak yang mendapat keputusan melebihi 5A, mabruk! He2..
Hari ini kita ada peperiksaan, esok kita ada peperiksaan, mati pun kita ada peperiksaan (soalan dari malaikat)..
Perjuangan kita belum selesai..
Terus berusaha untuk membaiki dan memajukan diri..

MySpace

Sekejap..
Bersempena cuti sekolah ini, kakakku dari Kelantan balik hometown. He2.. Saya sangat terharu dia bawak balik kek cookeelaat khas untukku sempena hari lahirku yang dah 2 bulan berlalu..
He2.. Alhamdulillah.. Nga papa kok.. Enak bangat rasanya.. Terima kasih terima kasih terima kasih daun keladi..
11 Mac 2009

Dua Orang Satu Tag

Bismillah..
Bagi meraikan insan yang kuhormati (dimana, insan2 ini telah menge'tag' saye, Saudari Taushiah dan Saudari Adni ), maka terhasil entry ini.. Jom kita merasai perasaan orang yang di'tag'.. hehe..

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
Riwayatulhayah. Kenapa pilih nama ni? Kerane saya rasa saya nak buat blog tentang riwayat hidup. Hidup saya.. Lagipun okay ape nama Riwayatulhayah.. Ho2..Photobucket

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://riwayatulhayah.blogspot.com/
Mungkin sebab rasa nak letak ja nama Riwayatulhayah.. Tak semena-mena letak aja.. Ho2.. PhotobucketKalau tak banyak lagi nama nak letak ni.. Sampai bila-bila takkan mula menulis blog nanti.. Erm.. Mungkin jugak sebab blog ini tentang riwayat hidup saya.. (Lebih kurang je macam nombor satu?)

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?
'Belum' formal. Skempos (Skema + Mampus. He2). Tatabahasa kurang bagus. Bahasa rojak. Kalau ada artikel yang dicilok, dapatlah uslub-uslub yang baik.. Hu2..

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
Pernah rasa nak hapuskan, dan dah selamat menghapuskan satu blog. Blog kini ialah ganti daripada blog yang dihapuskan dulu.. He2.. Sebabnya? Kerane ada trouble nak tukar templates kat blog lama.. Sayangnye ngan blog lama. Tapi lagi sayang ngan blog sekarang.. He2..

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
Owh oleh kerana ada 2 orang penge'tag', jadi asingkan satu-satu (memandangkan blog ini skempos, malahan. He2)
Saudari Taushiah: Okay sangat. Pandai ubah html. Banyak membantu saya dalam mengem'blog'.. Tak dapat komen banyak. Blog penge'tag' masih dalam urusan kemas kini. He2..
Saudari Adni: Uih siap ada salji. Lagu nak top. Pendek kata juri, layak untuk ke prestasi seterusnya. He2.. Ape ntah lawak..
Keseluruhannya, penge'tag' jujur dalam menjawab soalan-soalan tag.

6) Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.
Magtug (orang yang di'tag'):
-Fachel Sebagai seorang pelajar, penulis ini mungkin banyak masa untuk menjawab tag ini.
-Atiqullah Oleh kerana akak ni nak cuti, kita bagi dia kerja.
-Jamilah Latih tubi tag ini diberi kepada Jamilah untuk kemajuan dalam industri blog. Cuti sekolah mampir, malahan.
-Meniti Hayat Penulis blog ini akan pulang ke hometownnya. Jadi kita bagi hadiah special suprise bila dia tengok blog dia. He2..Photobucket
-LayyinulHarir Tag ini atas dasar kasih sayang junior kepada senior. He2..
(Satu orang 2 tag yang labih kurang sama. Cari 5 orang magtug sudey.. He2..)



Empat soalan tambahan dari tambahan Saudari Adni menjadikan soalan kini sampai 10:

7.Kenapa anda berblog?
Mengikut arus semasa.. Photobucket

8. Antara rupa dan isi, yang mana lebih anda utamakan?
Isi.. Muktamad.. Kalau blog dah lawa, hebat melampau, over cun, isi yang batil-batil(tak mengikut landasan yang benar!), sayang seribu kali sayang..

9. Adakah anda meletak widget lagu di blog anda? Kenapa anda memilih lagu tersebut?
Belum letak lagi.. Tak tahu la akan pilih lagu ape je.. Hu2..

10. Antara banyak-banyak artikel di blog anda, yang mana paling anda suka dan kenapa?
Pasal gi air terjun kut.. Sebab banyak snap picture yang lawak-lawak.. Kot..Photobucket


Lega dah beres.. PhotobucketAlhamdulillah.. Macam buat esei dalam ujian je.. Rupa-rupanya setiap masa kita tak lari dari ujian.. Ha.. Tag lagi.. Tag.. Tag..
cupcupcupcupcupcupcup
Muffin untuk semua yang terlibat..
09 Mac 2009

Merindui Rasulullah


Bersempena Mailidurrasul ini, ada saje teman2 mengingatkan saya tentang hadis2 dan kisah2 Baginda Nabi tak kira dalam bentuk mesej atau lisan..

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda Rasulullah S.A.W. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah S.A.W. Bila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, Baginda mengatakan bahawa Baginda terlalu merindui umatnya di akhir zaman yang disebut-sebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati hinggakan Saidina Abu Bakar bertanya, "Bukankah kami ini ikhwanmu? Tidak Abu Bakar, kamu semua adalah sahabatku" kata Rasulullah S.A.W. Ikhwanku itu, menurut Rasulullah S.A.W adalah mereka yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman dan mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka".

Adakah kita dikalangan ikhwan yang Baginda maksudkan.. Takutnya..

Dari Ibnu Mas'ud r.a, Rasulullah s.a.w bersabda: Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku (HR At- Tarmidzi)

Banyakkan selawat keatas Baginda s.a.w..
Sesungguhnya selawat itu salah satu penyebab penghapus dosa..

07 Mac 2009

Maulidurrasul, ISA, PPSMI, Kelas

Bismillah..
Hari ini berlasungnye himpunan 100 ribu rakyat ke istana negara..
Saya dapat menanti dan menanti kepulangan sahabat2 yg dapat menyertai.. Ape kabar je kat istana negara yah.. Berlansung kelas tambahan seperti biasa.. Dalam perjalanan ke maahad, saya ternampak 2 banner di hadapan balai raya kesang. Satunya tertulis:

HAPUSKAN PELAMPAU DAN PENGACAU DENGAN ISA

Adapun satu lagu, agak lucu eh~:

MALAYSIA AMAN KERANA ISA

Aman zahir batin.. Ha2.. Tak tahu la mana mereke2 ni dapat idea2 mengarut tu..Photobucket


Selingan~

Kehadiran pelajar biasa2 aja.. Sorang xda kenderaan, sorang bercuti di mersing, sorang kakaknya selamat melahirkan anak (Alhamdulillah), sorang ke kelas tahfiz.. Hanya seorang ustaz yg dapat hadir untuk subjek balaghah. Ustaz yg memegang subjek fiqah dan tauhid tak dapat menghadirkan diri kerana memimpin Unit Amal di himpunan tersebut..


Di kelas tusyen tadi, kelihatan telah hadir sekumpulan makhluk yang menaja majlis sambutan maulidurrasul di sekolah kami. He2.. Jumaat ada perarakan pula.. Hurm, Alhamdulillah setelah gagal dlm saringan pidato dan tilawah,Photobucket akhirnya dapat jgk masuk kuiz ke peringkat akhir.. Hu2.. Akanku muhasabah di mana salah silap. Sahabat2 yagn menyertai pertandingan mula bergetar getar.. He2.. Hari isnin cuti, xrasa mcm cuti dah.. Mana taknya, blh dikatakan pertama kali juga progam sebegini ditaja orang luar. VIP hadir. Fuh2.. Najah la diucapkan kepada semua peserta2..Photobucket


Skip2..


Semalam saya berchatting dengan kekanda jauh di perantauan, bertanyakan pendapat dia tentang ppsmi.katanya,

dia lagi suka bm, cikgu nak ajar payah kalau dalam bahasa english, pelajar2 yg bm pun kureng nk belajar science dan mathematics dalam bahasa english kena hapal dan xfaham dalm pembelajrn, byk istilah2 science dalam bm bakal pupus, dan alasan yg saya menarik minat saya: Jepun China Jerman guna bahasa ibunda lagi maju dari Amerika ok je. Hu2..


Tanya pada ummi, ummi sangat tak puas ati apatah lagi apabila saya bertanya beliau selepas menonton saluran perdana.. haha.. katanya,

Mathematics dan science dulu di terjemah ke bahasa melayu daripada bahasa English untuk memudahkan rakyat, dan sekarang di English kan semula. (untuk menyusahkan rakyat?he2..). Ramai je antara sahabat ummi xperlu belajar mathematics dan science dalam bahasa English boleh j berkerjaya, lepasan daripada universiti2 di UK, US, UU, malahan. Sapa kata xdapat kerja. Hu2..


Bertanya pada abah yang baru pulang dari himpunan, katanya,

Ramai orang, anggaran abah, lebih 100 ribu mungkin.. Bangsa cina, India, asli, semua ada.. Hu2.. Ramai tuh. Abah kata, jalan tu ok je kalau tak ada yang ‘kacau’. Tapi apa boleh buat, xdapat pun masuk istana Negara. Hurm, ada yang kena tangkap, kena sembur. Hu2..


Itu sahaja untuk mengupdate riwayah hayati dalam blog..

Apakah persediaanku menghadapi KUIZ!?

Photobucket

sekolah rendah ku suatu ketika dahulu..
sekolah menengah dekat j dgn sekolah rendah..
antara laluan utk perarakan..~
saing dengan pelajar sekolah rendah nnt..inshaAlllah..
05 Mac 2009

Himpunan 100 Ribu



PERHIMPUNAN 100 RIBU MEMBANTAH PPSMI

TARIKH:7 MAC 2009
HARI:SABTU
TEMPAT:ISTANA NEGARA
WAKTU:2PM
ANJURAN:GMP PPSMI & PKPIM

Photobucket

Sanah Helwah Ya Ukhti Kabir, Sodiqi..

bismillah..
sanah helwah to u..
sanah helwah to u..
sanah helwah tu izah..
sanah helwah to u..

asif terlewt skit walaupun msih 5 mac..
hari ini merupakan hari lahir along serentak dengan kawanku yang kini di Kelantan..
kudoakan agar keduanya dpt menggapai cita2 masing2 eh..:)

along, yg sudah meningkat umurmu..
ku harapkan agar dikau blajar sungguh2..
kekalkan keceriaanmu..



Jajarkan ke Kiri
to my sis: kucing gerak2 eh..he2..sanah helwah..




to my sis: he2..ak ske card b'day ini..boleh la yeh..:)



to my fren: selamat beljr d ngri org..

Photobucket -->utusanku utk kalian.. :)

"Kadang-kadang dalam perjalanan merentasi menuju Yang Satu, pelbagai dugaan yang menimpa, meratah keimanan kita satu persatu, kadang-kadang mahu mengalah tapiingatlah di sana ada kebahagiaan yang hakiki.." -kk N
03 Mac 2009

4 Great Ways of Living


love Allah~

im chatting with my sister, now studying in egypt course syariah islamiyah.she gave me suggetion to write an english short story in my blog.but how?my english is very poor, broken and very troubled..he2..hurm.. after some times of thinking,i thought it was a good idea, to improve my english too. lots of benefits i cn get. as my first step,, i 'll share 4 great ways of living to all my friends and riwayatulhayah blog's readers..

4 Great Ways of Living

1st

Look back and thank Allah
2nd

Look forward and trust Allah
3rd

Look around and believe Allah

4th
Look within and find Allah

-by kk F

Lihat Semula Belakang



bismillah..
tanpa kita sedari, sdh pun masuk bulan 3.itu kalu kita tgk kalendar masihi.hurm, ape kabar je kalender hijriah?yep, hmpir 12 rabiul awwal.alhamdulillah masih dipanjangkan umur utk menulis..

inshaAllah, pada 12 rabiul awwal ini, Kolej Teknologi Islam Melaka dgn kerjasama ABIM melaka akan menaja majlis sambutan maulidurrasul kami di maahad..hehe..buat julung kali nyer..alhamdulillah..hadiah2 utk pertandingan berupa wang tunai..tentatif progam masih xdikenal pasti..ehe..

saya, masuk pertandingan pidato dan kuiz.nama telh diberi pd guru yg bertugas.sesi saringan utk mencari peserta final pidato berlangsung hari ini.hehe..apekan daya..saya xterpilih utk ke final..mungkin niatku salah..niat xbtul..bukan lillahi taala..nak kan hadiah mungkin.atau Allah xnak bg aku perasaan riak..mcm2 jawapan ade..tp mna yg betul..hehe..look back..apa salah silapku hingga xterpilih..mgkin kurang latihan..malas berlatih, penat ke kem? ehe..hurm, sedih gak xterpilih..hehe..tabah ain, tabah..bukan ape sgt hadiah RM80..hehe..

Apepun, masih ada satu lg peluang, kuiz.kalu xdpt jugak, xpe je..asalkan dah try yg terbaik.esok3..nantikan esok utk mengetahui kelayakanku ke pertandingan kuiz..inshaAllah..tgk ke belakang..jgn ulangi kesalahn..preparation, niat, etc..

mari semarakkan bulan rabiul awwal!!
ana uhibbuka ya rasulullah!!