30 September 2009

riang-riang sekitar SMU, fokus

Bismillah..



Aha.. semut pun thu.. sabar kejap jer time exam ni.. time kat dunia ni=)..

Ape yg boleh dilakukan moment2 genting gini? bkn genteng haiglen!

especili smu candidates, najah sokmo.. mari soksek skit perkara2 yg lazim bg seorg pelajar muslik mukmin..

Gemuruh2, xsaba nk peksa, takut, seram, dan mcm2 lg tu, mestila ada, kan. bila timbul je perasaan yg bergaul-gaul ini, cepat2 solat hajat. mintak Allah tenangkan. tambah2 kalau smu candidates, kan, menghafal surah yasin dan al mulk. elok bebenor la tu, kan. baca al quran..

Kepada yg bersemangat nak belajar, tp rasa nak tido. asyik mengantuk jer. hati2la, mungkin syaitan nak kacau. banyak2la minta Allah lindung kita dari setan2 yah.. setan yg ajak main internet, yg ajak tido melampau, setan ajak malas2an, setan tengok astro xpaedah, setan suka lepak xde pekdah jgk, setan ngumpat, setan ajak lalai belajr. mcm2 jenisnya. mana2 golongan yg pesen gini, bukan setan, tp pe'elnya setan=P.pendeknya, org ngantuk banyakkan minum air masak.

Jangan cakap je lebih, tp xda perlaksanaan. umpama meeting over2 smpai xsempat balik rumah, rupanya perancangan xjadik. perlaksanaan kena ada, kerja mesti jalan, istiqomah mesti ada=)..

Kita kat 'zon selesa', hargailah yea..

Sentiasalah beringat-igt, bermuhasabah diri. bukan senang mak apak kita hantar ke sekolah, maahad, ke pusat asuhan, ke tempat pengajian. wang ringgit, penat lelah. tak akanlah senang2 kita nak bazir masa, then bila exam, hampeh2 resultnya.. xrase ke rugi jer dok penat2 dlm class, dgr cikgu ajau, ulang alik g kelas, itu sumer tuk ape? saje2?

Mana yg dah usaha, tp kurang berjaya, Allah mau uji.. kenalah bertawakal. for example, PMR. Pelajaran yg berkaitan start drpd form 1- form 3. 3 tahun belajar, kalau result PMR hampeh, xkan xde rasa ape2? rasa rugi jer belajar 3 tahun. bukan belajar kerana exam, tp test yg diberi xlepas, macam mana nk menilai diri kita, kan..

Mahukan yg terbaik, kenalah ade pengorbanan, kan.. doa2kanlah saya yep.. mn tahu antara kita, Allah dgr doanya..

[Peh, suma kena batang idung daku inih.. pesanan utk semua, peringatan bersama..]

Allahua'lam..