30 Mei 2009

Fasa Permulaan: Planning Mengejut



Bismillah..

Bermulalah cuti yang ramai pelajar2 sekolah nanti2kan. Tapi ada je yang masih ada peperiksaan berbaki naik cuti nanti. Maknanya cuti mereka boleh dikatakan xcuti Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org. Macam2 planning dah kawan2 rancang sebelum cuti lagi. Tak sempat pun habis exam, perancangan demi perancangan siap diatur! Licin! Cameron Highland, Genting Highland, Terengganu, balik kampung, kelas tambahan, kenduri sedare, dan saya Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org?

Tak Disangka

Semasa surfing internet..

"Ain~ kupas bawang.."

Ke dapur dengan segera, ummi terus memanngil adik2ku yang lain. Kami berkumpul ala2 mesyuarat tingkap.

"Ummi ade plan ni. Cuti ni korang gi library kat kolej ummi. Setkan ape yang nak belajar. Seminggu yer.."

Ke dapur dengan muka yang aneh~

Waktu pejabat dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Selama seminggu. Saya akan mengadap buku, belajar, latihan, buku, belajar, latihan, latih tubi, buku.. Selesai saja kerja pengupasan bawang, kembali surfing internet yang entah ape dilakukan. Tiba2..

Tit.. Tit..

1 message received

From: *** **** *****

"Salam..... Hari Jumaat depan ada kem, anjuran ****, Jumaat Sabtu Ahad... Utk pengawas bla3..."

Dengan muka pelik dan kebingungan..


Otak berehat selagi mana kita beri otak kerja? Rehatlah cuti ni..

Bersangka-sangka

(?) Ape suma ni? Datang secara mengejut dan sekaligus. Kusangka cuti ini ialah cuti biasa2, menghabiskan masa dengan surfing internet, membaca, belajar sikit, main2, ala2 kadar Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org. Cuti yang dinamakan cuti. Rupanya macam2 aktiviti yang menanti saya. Xperlu saya terhegeh-hegeh nak merancang untuk ke mana, bagaimana nak menghabiskan masa selama 2 minggu ini.

Ape harus kulakukan? Bersyukur. Alhamdulillah. Saya patut sangat bersyukur kerana diberi dan dipilih Allah untuk mengisi masa cuti selama seminggu dengan aktiviti yang sangat berfaedah. Seminggu lagi akan difikirkan. Mungkin ada remaja2 sebaya saya menghabiskan masa dengan dating bersama pak we atau awek, lepak di shopping2, enjoy sana sini tanpa batasan, tido memanjang, makan memanjang Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org.

Trimass ummi!

Haih beruntungnya rasa. Bersyukurlah. Bukan senang dapat rezeqi melimpah macam ni. Cuba belajar memenuhi masa dengan perkara bermanfaat! InshaAllah Free Smiley Face Courtesy of www.FreeSmileys.org..

Teringat hadis Baginda S.A.W,

"Ada 2 nikmat di mana kebanyakkan manusia sering tertipu dengannya, nikmat SIHAT dan MASA LAPANG"

Fikir zikir..

2 ulasan:

Psych0Freak berkata...

hurm... cuti mcm x cuti ye..hehe..
ada pepatah mengatakan "bila x cuti nak cuti, bila cuti x tahu nak buat apa.."

ada kaitan kah??
mmg xde...hehehe...
saje nak posr komen..ngeh3..

Awrapurnama berkata...

hehe..
mcm btul gak pepatah tu..
kalo cuti xlama, ok kot..
cuti lame2 tu yg wat xde keje..
hehe..
pa pe pun, trimass!